Spletne strani in aplikacije - Sodobne, pregledne in učinkovite spletne rešitve

Kaj je QR koda ?

QR Koda - Skeniraj s telefonom ali klikni na slikoKoda QR (angleško QR code) je matrična oz. dvodimenzionalna (2D) črtna koda, ki jo je za potrebe avtomobilskega proizvajalca Toyota leta 1994 razvila njegova podružnica Denso-Wave.

Beseda QR je kratica za angleški besedi »Quick Response«, kar pomeni »hiter odziv«.

Večina sodobnih ( "pametnih" ) telefonov je opremljena z bralnikom kod QR, predvsem zaradi uporabe na svetovnem spletu pa ta vrsta črtne kode postaja vedno bolj uporabna v širše namene.

Način uporabe

Prvotno je bila koda QR namenjena predvsem za uporabo v avtomobilski industriji, a se je kmalu pokazala kot koristna tudi na drugih področjih. Zdaj se zelo pogosto uporablja v oglaševalne namene in cilja na uporabnike mobilnih naprav (telefoni, tablični računalniki, ...).

Kode QR, ki vsebujejo URL-naslove spletnih strani, se vedno pogosteje pojavljajo v revijah, na plakatih in letakih, tako da za obisk spletne strani oglaševalca ni potrebno prepisovati URL naslova v mobilno napravo.

Uporabnik s fotoaparatom svoje naprave posname kodo, in če je na napravi naložen program za obdelavo slikane kode (bralnik kode QR, angleško QR code reader), bo naprava sama prebrala URL-naslov in obiskala spletno stran.

Koda QR se uporablja tudi pri označevanju poslovne dokumentacije, kjer se dokument, opremljen s kodo, po optičnem branju ("skeniranju") lahko obdela z dekoderjem ter nato samodejno opremi s podatki iz kode in umesti v pravilni elektronski dosje.

QR koda lahko na primer vsebuje:

  • URL spletnega mesta
  • besedilo (npr. vsebina poslovne vizitke, izjava, slogan,...)
  • telefonsko številko
  • telefonsko številko in vsebino SMS sporočila.

Kompleksnost elementov (črnih polj) z dolžino vsebovane informacije raste, zato je za brezhibno branje kode treba kodo tiskati v ustrezni velikosti in ločljivosti.

Patent in standard ISO

Podjetje Denso Wave je še vedno nosilec patenta za to tehnologijo, vendar se je odpovedalo pravicam.

Specifikacija je bila leta 2000 potrjena kot standard ISO 18004.

Prijavite se na E-novice

Obveščeni boste o novostih, posodobitvah in aktualnih storitvah

S klikom na gumb "PRIJAVA" boste poslali vaš e-poštni naslov in se strinjate, da vam lahko pošljemo sporočila o novostih in aktualnih ponudbah. Vašega e-poštnega naslova ne bomo posredovali nikomur, kadarkoli pa lahko zahtevate izbris.

Prijava za uporabnike

Pozabil sem geslo | Nov uporabniški račun

×